Jesús María Quintero

Sóc en Jesús María Quintero Gómez, de Conca. El meu camí en l’aprenentatge de l’artesania de l’espart comença als pobles de la geografia murciana quan exercia la meva feina de docent a l’escola. Vaig arribar a Múrcia l’any 1986 i em vaig anar acostant a poc a poc a la cultura murciana. Va resultar fàcil per la condició de mestre desplaçat en diverses comarques de la regió.

Durant l’any 1989 vaig conèixer en Pedro Ortiz Mármol, veí de Puerto Mariel a la diputació de Morata-Lorca. Atret per les seves labors realitzades amb l’espart, vaig començar llavors els primers passos, acollit a les seves ensenyances que mai oblidaré.

L’any 1995 la vida em va situar al Campo de San Juan (la comarca més occidental de Moratalla i de Múrcia), on vaig conèixer a l’Antonio “de Capel”, un home savi, d’uns 82 anys llavors, menut, silenciós, pacient i afable, davant el qual semblaria que el temps és il·limitat. Com ho sé de bé que li dec tot el que maldestrament he anat aprenent! Tot i que la seva tècnica era molt important, el que més em va arribar d’ell és el seu estat de paciència permanent que sempre m’ha transmès.

Després de 10 anys de treball personal, cap a l’any 2000, animat per persones properes a mi, em vaig afrontar a la sortida exterior. Vaig participar en una exposició conjunta d’artesania local a Benizar (Moratalla, Múrcia).

Al llarg de l’estiu de 2002, he estat present en diversos mercats artesans de “El Zacatín” a Bullas (Múrcia). He exposat durant el mes de gener de 2003 al centre d’oci “Zig-zag” de Múrcia. L’Aula de Cultura que Cajamurcia té a Cieza ha estat el verdader centre de la vida econòmica, social i familiar. El centre comercial Las Atalayas de Múrcia ha exposat la meva obra durant el mes de Setembre de 2003.

Al llarg dels dos últims caps de setmana del mes de Juliol de 2004 un grup de persones ha participat en el taller d’iniciació a l’artesania de l’espart organitzat per l’Associació “Volver a la Tierra”. Al mes d’Agost de 2005 i organitzat també per l’associació “Volver a la Tierra”, un altre petit nombre de persones va iniciar el taller acostant-se a les etapes inicials de l’artesania.

Més informació: https://www.esparte.es/