Gorres de Cop

La Gorra de Cop és una gorra de palla teixida. S’utilitza per a protegir els infants que comencen a caminar i evitar que es colpegin el cap, i la seva producció ha estat històricament unida a la població penedesenca de Bellvei des del segle XIX ençà. No es va considerar objecte de regal sinó més aviat utensili domèstic. Avui en dia està en desús, però encara és aquell entranyable record dels nostres avis, dut a mans de pares joves, nexe entre generacions i una motiu de somriures i anècdotes.

Més recentment l’artesania de les Gorres de Cop va acabar oferint tot un reguitzell de noves peces, boniques joguines, recipients i complements, combinant palles tenyides amb les blanques.

Materials bàsics emprats en aquesta artesania

La palla és el material principal. A dia d’avui la nostra palla ha estat cultiva orgànicament a Ca la Grossa, al Bages, en una explotació ramadera de cicle tancat on es produeix l’alimentació d’animals tota a la mateixa finca, cultivant farratges tradicionals orgànicament. Podem dir que les nostres gorres neixen entre les flors.

Peces antigues ens mostren parts en que la palla havia estat fortament tenyida en vermell, verd i blau amb un resultat cridaner. La palla, ben ensofrada, tendra, flexible, és blanca. A continuació, el temps la transforma en daurada. A part de l’ensofrada, que faig a l’interior d’un cobert i amb la quantitat mínima de sofre necessari, la resta és posar-se a treballar amb fil encerat.