Enrique Taboas Padín

Francisco Barroso també conegut popularment com a Xico Barroso és dels pocs artesans que queden a tot Catalunya, i concretament de l’Alt Empordà. És un cisteller que ha treballat des de petit en aquesta professió, juntament arreglant cadires de tota mena.

Pel que fa la professió de cisteller, veiem que utilitza diferents materials com el vímet, la canya i la medul.la, amb els quals crea unes composicions totalment harmòniques a la vista, combinant colors i formes diverses que fan dels seus articles, mostres totalment úniques i incomparables i, tot amb les seves mans. No veiem la presència de cap màquina alhora de realitzar aquestes peces úniques.

Tots aquests treballs, especialment cistell si cadires, són realitzats en un petit taller, on també trobem casa seva, a l’Empordà, en una petita i humil casa al carrer Cónsul, 25 a Castelló d’Empúries, conegut també com a Cal Cadiraire.

Materials:
• Vímet: que pot ser utilitzat en varies modalitats, com per exemple, el vímet natural amb pela, blanc natural, vímet buf o negre, que es pot dividir en tires de varis gruixos. Aquesta planta es recol·lecta a la primera lluna vella de l’hivern per tal que no es corqui. Així doncs, durant aquestes dates que comença a brotar la planta, una part d’aquesta es posa en remull perquè torni a rebrotar per més tard pelar-la i, un cop pelada, una de les parts es guarda amb blanc i l’altra part es bull perquè el buf surti. Un cop aquest procés finalitza ja es pot començar a treballar.

• Canya: aquest material és obtingut dels Aiguamolls de l’Empordà, per tant, un producte totalment Km0. Aquesta, la guarda per quan la necessita. És llavors, quan s’esberla a la mida necessària depenen de la peça que es vol realitzar. Així doncs, amb la canya i el vímet ja preparat comença a trenar, d’on finalment en sorgirà el cistell.

• Medul·la, un material molt flexible que també proporciona grans canvis i peces úniques. Altrament, veiem com els cistells poden adquirir diferents formes, amb la boca més tancada o més oberta, depenent del motiu pel qual es crea l’article i per a què servirà.

• Balca o boga: És una planta no llenyosa, obtinguda dels Aiguamolls de l’Empordà, ja que al Cap de Creus i l’Albera no n’hi ha en grans quantitats, que es recull un cop a l’any i es posa a secar entre el 15 de juny i el 15 d’agost, durant uns 4 o 5 dies per tal que perdi l’aigua i es blanquegi. De cadires de balca n’hi ha de molts tipus, com per exemple, la castellà, la catalana, la mallorquina, entre moltes altres. L’artesà empra diferents tècniques d’encordament, el tradicional, l’estàndard, el de muntanya, el català o la fina, que aquest darrer, antigament es
realitzava amb blanquet.

Col·laboracions:
• Amb Jordi Costa (instagram: @jordi_costa_resin),creant unes peces totalment singulars. Una de les obres que han creat Francisco Barroso i Jordi Costa és una bossa de mà feta a partir de medul·la amb un detall que es troba al centre de la composició, creant un contrast cromàtic entre la peça del Sr. Costa, a partir de blaus, i la medul·la del Sr. Barroso, de color blanc.

Per tant, ens trobem davant un artista que ha dedicat tota la seva vida a una feina o, més ben dit a una vocació la qual ha tirat endavant una vida i una família.

Més informació: https://xicobarroso.wixsite.com / https://www.facebook.com/xico.barroso