Taller de Esparto, Universidad Popular de Albacete

El Taller de Esparto de la Universidad Popular de Albacete sorgeix el 1192 com una aposta d’aquesta institució per la Cistelleria tradicional i popular de l’espart, ancestral en el sud-est de la península ibèrica.

Els seus objectius són:

• Investigació: recopilem de les tècniques tradicionals del treball amb l’espart, tipologia, vocabulari, etc. Visitant i entrevistant als últims cistellers espcialitzats en espart del nostre entorn.
• Formació: formem a través de cursos i tallers sobre les tècniques de la cistelleria de l’espart a persones adultes, dins el marc de la formació continuada de les universitats públiques.
• Divulgació: fer pedagogia sobre la importància cultural d’aquesta fibra vegetal, amb l’organització i assistència a jornades, trobades i tallers. Organitzem les jornades anuals: “Esparto, naturaleza y cultura”.
• Promoció: recerca de noves oportunitats i perspectives de futur per a la cistelleria de l’espart.

Des dels inicis del taller, i de la mà de Juan Antonio Alfaro, llaurador i professor voluntari, centenars de persones han participat en les nostres activitats. Actualment, és en José Fajardo professor de l’Aula de Naturaleza de la UP de Albacete qui està al càrrec del taller.