PAÏSOS CONVIDATS

Home»FIRA DEL CISTELL»PAÏSOS CONVIDATS

2016: Euskadi/País Basc

L’edició del 2016 el país convidat va ser Euskadi.

Euskadi ha estat una terra amb una intensa tradició cistellera. Un dels factors diferenciadors respecte a Catalunya és, especialment, l’ús de la fusta del castanyer. Aquest arbre era molt freqüent al País Basc i és el que s’usa a la cistelleria tradicional.

Amb l’exposició “Tejiendo Madera” podreu visionar com ha estat el tradicional món cisteller del País Basc i entendre com treballen els artesans d’aquest poble. L’exposició és una de les activitats principals, ja que Euskadi és el país convidat per a l’edició d’enguany de la Fira del Cistell, que tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 d’octubre.

Amb el concepte de “teixir la fusta”, la exposició vol fer un homenatge a la cistelleria tradicional vasca, que ha treballat amb fusta del castanyer. Això obligava a un procès previ de tractament i d’adobament de la fusta per poder-la treballar posteriorment.

2015: Finlàndia

L’any 2015 el Col·lectiu SPIRAL va participar en representació de Finlàndia.

L’exposició SPIRAL inclou obres de les artistes cistelleres Anelma Savolainen i Anna-Maria Väätäinen, la dissenyadora tèxtil Minna Koskinen i l’especialista en reciclatge Raija Manninen. A l’exposició, paral·lelament a les peces contemporànies d’aquestes artistes, es podran veure peces d’altres artesans especialistes en Cistelleria Finlandesa tradicional i que representen el màxim exponent en quant a les tècniques emprades i coneixement dels materials.

SPIRAL està en constant diàleg amb els materials tradicionals però focalitza la majoria de les obres en l’àmbit dels materials reciclats. Els membres del Col·lectiu comparteixen la inquietud per experimentar i barrejar textures de cistelleria i materials reciclats, ja que els uneix el desig d’elevar l’ús del material de “segona mà”, descartat o sobrant a un nivell superior.

Les diverses personalitats de les membres del Col·lectiu SPIRAL es percep en com elaboren, tracten i treballen els materials que configuren les seves obres. L’Anelma i l’Anna-Maria es centren en materials basats en les tècniques de la cistelleria, la Minna posseeix una elevada tècnica dels productes tèxtils i la Raija destaca per l’ús del material reciclat com a punt de partida de les seves obres.

Podeu seguir el procés a https://www.facebook.com/spiralkierre

 

 

2014: Uganda

El país convidat del 2014 va ser Uganda, a través d’un projecte de cooperació entre aquest país i Dinamarca, coordinat pels cistellers danesos Jette Mellgren i Jan Johansen.

L’artesania del teixit cisteller a Uganda està fonamentada en tradicions i funcions ben definides. En primer lloc es té present la utilitat de la peça. El treball repetitiu amb les cistelles emprades per a l’emmagatzematge i el transport d’aliments ens parla d’un profund coneixement de la forma, la tècnica i el material.

Això fa que les peces de cistelleria, fins i tot aquelles amb les formes més simples s’hagin fet amb autenticitat, caràcter estètic i qualitat artística.

L’exposició mostra les artesanies del teixit que trobem avui a Uganda, cosa que reflecteix la història de la seva gent i la seva vida quotidiana, en la guerra i en la pau. La gent, amb a seva força i resistència increïbles, és una gran font d’inspiració i mostra de les capacitats de l’ànima humana.