PECES GEGANTS

Home»FIRA DEL CISTELL»PECES GEGANTS

Any 2016: Panier à Linge

161129-philippe-chastenet
161129-philippe-chastenet-fent-peca-geganta-2016
161129-peca-geganta-2016-cistella-per-roba-rentada

L’artesà francès Philippe Chastenet ens mostra el procés creatiu de la cistella de la roba, una peça que serveix per a transportar la roba acabada de rentar a la zona de secat.

Es pot fer amb vímet blanc o vímet brut. El treball és amb tècnica à Jour, que malgrat el seu valor estètic no és per paneres decoratives sinó d’ús. Això fa que a més de bonica sigui molt sòlida.

Cal destacar. A més, la tècnica d’arrencada dels muntants, on cada un assegura l’anterior així com la necessitat d’una vora plana forta. Ben feta i resistent.

A les imatges, l’artesà francès, el procés de construcció i la peça enllestida.

Any 2015: El terrelló

El terrelló o cove de fer sèquia a Lleida és una peça oblidada, és d’aquelles que ha patit l’empenta dels plàstics.

Té una estructura camperola i treballadora que el fa tan harmoniós com les delicades peces de cistelleria de tocador.

Un anomenat cul de ruc, fet en una estrella de vímets valents, un teixit que triplica en gruix els habituals, una vora valenta i dues nanses enfortides. Tot en vímet del país, amb pela. Un gran treballador, el terrelló.

Any 2014: L'arna

L’arna de canya és una peça tradicional. Com el seu nom indica és l’estructura en la qual, s’hi instal·la el rusc de les abelles, per poder fer una explotació de la mel i la cera.

Aquesta peça va representar un avenç respecte de les arnes de palla cosida que podem veure en algunes pintures medievals, però la introducció de les arnes de fusta la va desplaçar, tot i que fins els anys seixanta del segle passat va estar en ús domèstic en algunes zones (per a la mel de casa).

L’arna es folrava amb fems de vaca, i palla amb argila per dins i per fora, i al damunt s’hi posava una llenca de suro i una pedra. Això l’aïllava i, s’aconseguia la finalitat amb materials molt simples.

Any 2013: El cistell galliner

La peça d’enguany és molt especial. Era una de les cistelles característiques de Miquel Pasqual, company cisteller de les Franqueses del Vallès que ha mort recentment.

Volem retre-li un homenatge i un record a l’amic, mestre artesà que ens va ensenyar tant.

La peça gegant és una cistella de conills i gallines, de vímet sense pelar i canya, tancada amb un reixat de filferro. Ha estat una peça molt habitual en les nostres places i mercats.

Any 2012: Els cartres

 

Els cartres son unes peces de gran format dedicada al tragí rural. N’hi ha diverses tipologies, aquesta de la Fira de Salt és la habitual a les valls del Pirineu català.

Elaborada amb branques gruixudes, de vimetera o de bedoll, és una peça amb una estructura molt depurada i d’una resistència i eficàcia destacades.

Posades a banda i banda de les bèsties de càrrega eren un element fonamental en el transport rural de muntanya.

Any 2011: El cistell de bolets

Cistell ovalat de vímet i canya, amb cul de queixal i la vora cargolada, tècniques molts utilitzades per la majoria del cistellers de Catalunya. Segurament és la peça que més identifica la cistelleria que es fa a Catalunya